Makroner – deilige søte små munnfuller

Makroner har blitt veldig populært, og kommer med mange forskjellige smaker. Mange har hørt at de er vanskelige å lage, men ta deg god til å følg oppskriften nøye. Disse makronene er lagd med italiensk marengs og da er det viktig å være nøye på gradene når man koker sukker og vann. Fyll lager du etter ønske. Disse jeg har lagd her er med sitronkrem, salt karamell og bringebærkrem med hvit sjokolade.

 

Du trenger:

 

250 gram mandelmel

250 gram melis

100 gram eggehvite

225 gram sukker

60 gram vann

80 gram eggehvite

 

Digitalt termometer for å måle gradene på sirupen du lager.

Fremgangsmåte:

 

1. Sikt mandelmel og melis i en bolle og bland inn 100 gram eggehvite.

2. Hvis du vil farge makronene, så gjør du det nå. Da tar du litt gelefarge og blander inn i massen.

3. Pisk 80 gram eggehvite i en bolle. Piskes på medium hastighet til det begynner å skumme.

4. Ta en liten kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp og la koke til sukkerlaken måler 118 grader (bruk et digitalt mat-termometer). Dypp kjelebunnen i kaldt vann når sirupen er ferdig – slik at oppvarmingen stoppes.

5. Hell den varme, 118 graders, sukkerlaken ned i eggehvitene i en tynn stråle mens maskinen går på lav/medium hastighet. Når all laken er tilsatt setter du hastigheten opp til høy. Pisk til du har en romtemperert marengs. Den skal ikke overpiskes, bare til toppene faller over på siden.

6. Rør inn halvparten av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som er tykk, men flyter litt utover. Som en softis konsistens. (Det er her det er viktig å ikke røre så den blir for tynn).

7. Ha røren i en sprøytepose med rund tip og sprøyt runde makroner på et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir. Størrelsen som en femkroning.

8. La makronene stå til tørk i 30 minutter før du steker de i forvarmet ovn på 150 grader i 12-13 minutter. Legg et kjøkkenhåndkle mellom ovnen og døren.

9. Ta makronene ut av ovnen, og la de bli kalde på brettet før du tar de av.

10. Legg på fyllet du skal bruke.

Oppbevares i en boks med lokk i kjøleskapet. Holder seg i ca. 4-5 dager.

Stek makronene (uten å tørke dem først) på 130 grader varmluft i ca. 13 minutter, så 110 grader i 4 minutter. Avkjøl helt før du tar dem av matten/papiret.

Salt karamell fyll:

Du trenger:

150 gram sukker

75 gram Meierismør

1,5 dl kremfløte

2-3 klyper havsalt 

Fremgangsmåte:

1. Smelt sukkeret i en middels stor kjele på middels varme.

2. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet. Når sukkeret er gylden karamell tar du kjelen av den varme platen, og tilsetter romtemperert smør i biter.

3. Rør sammen. Sett kjelen tilbake på varmen og rør til smøret har smeltet.

4. Tilsett den varme fløten, litt av gangen. Når all fløten er tilsatt lar du karamellen småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett salt og smak til.

5. Så siler du karamellen slik av eventuelle harde klumper blir igjen i silen. 

6.  La karamellen avkjøles i kjøleskapet til den er kald og fått en tykk konsistent. Ha i en sprøyte og fordel karamellen mellom hver makron.

 

Oppskrift på sitronkrem finner du her:  Lemon curd

 

Svinefilet på en seng av spinat og fargerike grønnsaker

En fargerik og godt form med deilige grønnsaker. Lettvint og magert.

Du trenger: (4 personer)

Ca. 800-900 gram svinefilet

1 pose spinat

1 stor røde paprika i skiver

1 stor gul paprika i skiver

1 squash i skiver

1 aubergine i skiver

1 fedd hvitløk

Frisk timian eller oregano

3 ss chilipasta (sambal oelek)

0,75 dl soyasaus

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Ha spinat i bunn av en smurt ildfast form. Fres grønnsakene lett i olje i en stekepanne, et par minutter. Fordel grønnsakene over i den ildfast formen. Jeg har lagt de i en sirkel langs formen. Ha soyasausen over.

Stek svinefileten på alle sider. Ha gjerne et hvitløksfedd og en kvist timian/oregano i stekepanna sammen med svinefileten. Krydre med salt og pepper. Ha chilipastaen på svinefileten og legg den oppå spinaten. Stikk steketermometer i den mest kjøttfulle delen av fileten.

Stekes i ovn ved 150 grader til svinefileten har en kjernetemperatur på 68 grader.

Serveres gjerne med villris – eller en god hjemmelagd potetmos.

Velbekomme 🙂

Grønn eggepanne

Jeg er glad i alt som smaker godt, og når det i tillegg er lettvint og fargerikt er det ekstra deilig. Her er oppskrift på en grønn eggepanne. Jeg har lagd Camilla Phil sin eggepanne med bacon noen ganger, mens dette er min versjon uten kjøtt. Om du ikke har akkurat de ingrediensene jeg bruker her, så ta det du har.

Jeg brukte:

Aspargesbønner

Rød paprika

Squash

Vårløk

Egg

Frisk gressløk

Salt

Pepper

1. Sett ovnen på 200 grader. Skjær grønnsakene i biter og stek de lett i en stekepanne.

2. Ta stekepannen av platen og knekk opp i egg. Hvor mange avhenger litt av hvor store egg du har, men du skal fylle hele pannen med speilegg. Krydre med salt og pepper. Sett hele stekepannen inn i ovnen, og la eggene bake i oven.

Ta pannen ut før plommen stivner slik at du får en rennende og god plomme.

3. Når eggene har riktig konsistens strør du over fersk gressløk.

Servers gjerne med godt brød.

Velbekomme !

Kanelknuter – fantastisk gode med et lurt hevetriks

Hvetebakst er noe av det beste jeg vet, og her er min beste oppskrift på kanelknuter. Er kanskje en klisje å kalle de fantastisk gode, men disse blir så utrolige flotte og luftige. Noe av det aller viktigste for å få de slik er eltingen. Jeg bruker Kenwood kjøkkenmaskin og lar de elte i 15-17 minutter. Det er her ofte noen tar en snarvei og tror deigen er ferdig før. Hvetebakst tar litt tid, så ikke spar inn noen minutter på eltingen. 

Du trenger:

900 g hvetemel

120 gram sukker

1 pk fersk gjær, rød (eller en pose rød tørrgjær)

4 klyper salt

5 ts kardemomme

4 dl Helmelk

150 gram Melange

2 egg

1 egg til pensling

Melis 

Fyll til kanelknutene:

100 gram smeltet smør

125 gram brunt sukker

2,5 ss kanel

Smelt smør og tilsett brunt sukker, kanel og salt. Rør til alt blander seg og sett til side så det tykner litt.

Fremgangsmåte:

Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i bollen til kjøkkenmaskinen.

Pisk sammen melk og egg. Smelt smøret i en liten kjele. Når smøret er smeltet tilsetter du melk/eggeblandingen. Varm opp til den er fingervarm. Hell væsken sammen med de tørre ingrediensene, og elt med eltekrok i 15-17 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen.

Hevetriks for luftig deig uten dampovn: sett stekovnen på 35 grader, dekk bollen med plastfilm, og sett på en rist helt i bunnen av ovnen. Sett en tresleiv eller lignende i ovnsdøren slik at det blir en liten glippe. Når får deigen jevn varme rundt hele bollen og resultatet er en smidig, luftig og flott deig. Dette er et triks jeg lærte av en baker, og som jeg alltid bruker sammen med mine elever på mat og helse. Bare pass på så ikke plasten er i nærheten av taket i ovnen 🙂 Heves ca. 1 time. 

Jeg har dampovn og hever på damp i ca. 45 minutter uten plastfolie. 

Deigen er ferdig den har doblet seg. Ta deigen ut på en kjøkkenbenk med et lett strø av hvetemel. Kna deigen noen ganger. Kjevle  ut deigen til et rektangel og smør på kanelfyllet. Brett deigen i to og del opp i 1 cm remser.  Tvinn remsene og lag en knute, så legges de på stekeplaten. 

La de etterheve under plast i 30-40 minutter, eller i dampovn ca. 30 minutter.

Når kanelknutene er ferdig hevet, pensler du dem med litt sammenpisket egg.

Stek på 180 grader i ca. 13-15 minutter. Jeg bruker varmluft med damp, og resultatet er fantastisk.

Ta gjerne på litt melisglasur.

Sååå gode og luftige – velbekomme!

 

 

 

Noe godt i glasset?

Til jul ble det kjøpt inn en haug med frukt, som om vi skulle hatt fullt hus med gjester hver dag. Ja, ja – ingen krise at det er noe igjen. Lurt å få brukt opp før det blir dårlig. Idag ryddet jeg litt på fat og i kjøleskapet.

Her er det både frukt, grønnsaker og en bit ingefær. Sunt og godt, fullt av vitaminer. Også blir det så godt. Det eneste jeg skreller er appelsinen ellers putter jeg alt oppi juiceren.

Her ble det et godt glass med frisk juice, samt deilige bananpannekaker med mager vanilje kesam, blåbær og persimon.

En god og mettende start på dagen.

Ha en fin lørdag 🙂

Deilig brokkolisalat

Du trenger:

1 stk brokkoli

2 dl majones

2 ss creme fraiche

1 ss sukker

2 ss eplecidereddik

100 gr bacon

1 stk rødløk

30 gr ristede pinjekjerner

4 ss persille

Slik gjør du:

Rens brokkolien og del den i minibuketter. I den opprinnelig oppskriften brukes rå brokkoli- men jeg velger å koke opp lettsaltet vann og lar bukettene trekke i ca. 1 minutt. Sil av vannet. Kutt bacon i små biter og sprøstek. Finhakk løken og persillen.

Visp sammen majones, sukker og eddik. Bland sammen brokkoli, majonesdressing, sprøstekt bacon, rosiner, rødløk, pinjekjerner og persille.

Servér gjerne til kjøtt, en lett lunsj med godt brød til eller som forrett.

Velbekomme!

Prøvd en så enkel og god middag?

I hverdagen kan det fort gå unna her i huset, men mat må vi ha. Gjerne skal det smake godt, ha få ingredienser og være raskt å lage. Favoritten her i huset har da blitt pasta carbonara. Det er en enkel oppskrift, men allikevel er det noe viktig å passe på. Jeg gir dere oppskriften her: 

PASTA CARBONARA:

Du trenger:

(4 personer)

500 gram spaghetti 

1 boks bacon i terning (250 gram)

2 egg

2 eggeplommer

100 gram revet parmesan

1 dl fløte 

Smakt til med salt og nykvernet pepper 

 

Fremgangsmåte:

  1. Kok spaghetti som anvist på pakken.
  2.  Stek bacon på middels varme til det er gyllent og sprøtt.  Ta bacon ut av stekepannen, og ha over på tørkepapir. Da trekkes fettet ut, og det blir ekstra sprøtt.
  3. Visp sammen egg, fløte og parmesan.
  4. Når spaghettien er ferdig kokt hell av vannet. Nå er det viktig at den får avkjøle litt før du heller over fløteblandingen. Det  er her det kan gå galt, og bli eggerøre om du ikke venter til spaghettien er har fått helt vannet godt av seg. 
  5. Vend blandingen inn i pastaen med to gafler.
  6. Server pasta carbonara med sprøstekt bacon  Topp det hele med litt revet parmesan, kvernet pepper og gjerne friske urter. Serveres gjerne et godt brød ved siden av.

Velbekomme ! 

Oppskrift på focaccia finner du her: Focaccia 

 

Focaccia i dampovn

Focaccia er et populært brød, og smaker godt til mye. Denne gangen er oppskriften beregnet for dampovn. Jeg har brukt hevefunksjonen og varmluft med damp. Her kommer min oppskrift og fremgangsmåte.

 

Ingredienser:

8 dl vann

50 g gjær

3+1 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts honning

ca 17 dl hvetemel

Fremgangsmåte:

Løs gjæren opp i lunkent vann, tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett 3 ss olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal ha en ?tykk grøtaktig? konsistens. Tipset for å få en saftig og høy focaccia er å elte ca. 15 minutter. Tilsett den siste ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Sett bollen uten plastfilm til heving ca 30 min. på hevefunksjonen.

Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne (30×40 cm).. Klapp deigen til den dekker formen. Sett så langpannen tilbake i ovnen på hevefunksjonen 30 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppen og dryss over grovt salt (flaksalt) og evt. frisk rosmarin. Jeg har brukt det jeg hadde idag og det var tørket timian. Her er valgene mange, så velg det du liker best, eller har tilgjengelig. Deilig også med soltørkede tomater og oliven. 

Stek på nederste rille i varm stekeovn på funksjonen varmluft med damp ved 175 grader i 20 – 30min.

 

Idag ble focacciaen servert til pasta carbonara.

Velbekomme!

 

Andebryst med Sous Vide i dampovn

Tilberedning av kjøtt i Sous Vide gir et fantastisk resultat. Disse andebrystene ble så utrolig møre. Vi har en AEG competence stekovn/dampovn med Sous Vide funksjon, og er så fornøyd. Det har noen ganger vært litt vanskelig å finne oppskrifter til den, til tross for kokeboken. Jeg prøver meg frem. For å bruke Sous Vide trenger man en vakuum maskin til å vakuumere kjøttet. 

Jeg tørket godt av andebrystene og krydret de med salt og pepper. La også ved noen friske kvister timian. Ikke lag ruter i skinnet før de skal tilberedes  i Sous Vide, det er mye enklere å rute de etterpå.  Sett ovnen på Sous Vide funksjonen, 60 grader og legg de på en rist. Mine lå 3,5 timer, men de kan også ligge kortere. Ønsker du litt rødere kjøtt kan du sette gradene på 58. 

Da de var ferdige i Sous Vide tok jeg de ut av posen og rutet skinnet. Når de har fått dampet er dette mye lettere. Husk å ta vare på kraften i posen, da jeg bruker den i sausen. 

Tilbehøret til andebrystene er sellerirotpuré, aspargesbønner og rødvinssaus. 

Når sellerirotpurén er ferdig steker jeg skinnet sprøtt i panna. Legg skinnsiden ned i en kald stekepanne. La den steke på middels varme til skinnet er sprøtt og fettet er smeltet. Legg de så til å hvile mens du lager sausen.

 

Rødvinssaus:

2 stk sjalottløk

5 dl rødvin

5 dl oksekraft , eventuelt annen kraft

100 g usaltet smør

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts nykvernet pepper

Fremgagsmåte: 

1. Skrell løk, og finhakk den. Fres finhakket løk raskt i en liten kjele/gryte med litt olje.

2. Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en “marmelade” konsistens), dette tar minimum 30 minutter.

3. Tilsett kraft + væsken som var i posen – og kok det inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Sil sausen.

4. Rør inn terninger av kaldt smør. Smak til med salt og pepper.

Ikke la sausen koke etter du har hatt i smøret. Da kan sausen skille seg.

Anrett retten med sellerirotpuré, aspargesbønner, skåret andebryst og rødvinssaus.

 

Velbekomme !