Makroner med pasjonsfruktcurd – oppskrift

Makron:

130 g mandelmel ( ikke bruk fettredusert mandelmel)

180 g melis

110 gram eggehviter (Romtemp, viktig)

4 ss sukker

Wilton gelefarge etter ønske

Fremgangsmåte:

Det er veldig viktig at eggene er romtemperert, helst ligget ute i 24 timer.

Bland sammen mandelmel og melis i en skål og sikt 2-3 ganger. Hvis det er noen store klumper som blir igjen i sikten så hiv det.

Pisk eggehviter til det skummer, tilsett sukker litt av gangen.

Marengsen skal ikke være for stiv, stopp når den er akkurat stiv nok til å holde bollen på hode uten av det faller ut. Tilsett konditorfarge i marengsen etter ønske. Anbefaler wilton sine gele farger.

Ha mandelblandingen i marengsen og rør med faste raske grep for å slå ut luften, for så å begynne å vende.

Man skal ikke røre for lenge, men ikke for lite. Det kan være vanskelig å vite hvor mye man skal røre og når man skal stoppe. Det er ganske vanskelig å få det til perfekt den første gangen. Tenk at den skal ha konsistent som soft-is.

Ta så deigen over i en sprøytepose og sprøyt de ut på et bakepapir i passe str. – litt mindre enn en femkroning. Ca. 3 cm. mellom hver.

Når du er ferdig banker du lett under bakebrettet slik at evt. luftbobler blir slått ut, og makronene flyter litt ut.

La de stå å tørke på kjøkkenbenken til de har fått en tørr hinne.

Stekes i 12-14 minutter på 150 grader – dette kan variere fra ovn til ovn så du må kanskje prøve deg litt frem.

La de avkjøles før du tar de av bakepapiret.

Fyll med en god krem.

Pasjonsfruktcurd

75 gram pasjonsfruktsaft

3 eggeplommer

85 gram sukker

Revet skall av en 1/2 sitron

125 gram usaltet smør

Bland sammen pasjonsfruktsaft, sitronskall, eggeplommer og sukker i en kasserolle. Pisk blandingen over medium varme til blandingen tykner og blir til en luftig blank krem. Trekk kasserollen fra varmen og pisk inn kaldt smør som er delt i terninger. Pisk til smøret er oppløst og god blandet i curden.

La kremen stå i kjøleskapet til den er fast – sprøyt kremen på en makronene.

Om du vil pynte litt ekstra – smelt sjokolade og noen kuler syltevoks over vannbad. Ha det i en sprøytepose med tynn spiss og lag et mønster.

Her er mandelmelet jeg brukte – fra Cacas. For dere som bor i Fredrikstad – dette er kjøpt på Kjøkken i Torvbyen.

Velbekomme 🙂

Makroner med pasjonsfruktcurd

Så måtte jeg prøve jeg også – makroner. Det er så mange oppskrifter og gode tips på hvordan lage makroner. Jeg fulgte oppskriften til Idas fristelser og lagde en pasjonsfruktcurd til fyll.

Til å være første gang er jeg veldig fornøyd, og det var ikke så vanskelig som jeg trodde 🙂 Følg oppskriften og pass ekstra på de i ovnen.

Eltefritt rugbrød i brødform

Et av mine nyttårsforsett var å bli flinkere til å bake brød –  med flinkere menes oftere enn  0 ganger i året. Dette med å elte og kna har jeg hatt dårlig tålmodighet til før, og derfor hadde jeg så lyst til å prøve eltefritt brød. Det jeg opplevde er at jeg også her må være tålmodig – men bare på tid. Jeg har lett ulike steder på nettet for å finne en oppskrift med grovt mel, og hvor jeg ikke trengte å bruke jerngryte. Jeg endte opp med oppskrift fra Trines matblogg og tips fra bloggen Mat på bordet

Ingredienser:

250 gram hvetemel

200 gram siktet rug

50 gram sammalt rug

1 ts salt

1/2 ts tørrgjær

4 dl romtemperert vann

1 ss honning 

Fremgangsmåte:

  1. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.
  2. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og ?brett? deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger. Legg deigen med brettsiden ned og trykk den litt flat til en rektangulær form. Helst ikke lengre enn brødformen din

  3. Brett 1/3 av deigen inn mot midten, brett den andre tredjedelen inn mot midten og knip deigen sammen i skjøten. Brett den så over seg selv og knip den sammen igjen.  Legg deigen med søm siden ned i en brødform kledd med bakepapir. 

  4. Legg et rent håndkle over deigene og la de hvile på kjøkkenbenken i ca. 1,5 timer.

  5. Strø litt mel på toppen og gni det lett inn med fingrene. Med en skarp kniv, lag et langsgående snitt i brødet, ca. 1 cm dyp. Sett brødet i forvarmet oven (220C) og stek i 30 minutter. La brødet få en gylden farge – banker du på undersiden skal den høres hul ut 

  6.  La brødet avkjøles helt for du skjærer i det. 

 

Brødet smakte godt både til kvelds og til frokost – nam nam 🙂  Og jeg er igang med nyttårsforsettene. 

 

Velbekomme