Dagen i dag – og de som har vært

Nå runder vi av året som har gått og minnes dagene i 2012 – så ser vi fremover med blanke ark på det som måtte komme. 

Her står kalkunene i ovnen, bordet er dekket, alle er nydusjet, ungdommen spiller scrabble og vi tar det helt med ro. 

Nyt den siste dagen i det nye året – og vær forsiktig med raketter og andre ting som smeller. 

Ikke ha for strenge nyttårsforsetter –  kos deg i hverdag og skap minner – alle dager er like verdifulle.

ØNSKER ALLE EN FLOTT KVELD  –  ET FREDFULLT OG GODT  NYTTÅR

 

Kalkun og tilberedning

Google

Så var det på tide å tenke nyttårsmat. Her er kalkunen tatt opp og ligger til  tining. I morgen må jeg på jakt etter en giga stekepose. Forrige gang jeg lagde kalkun fikk jeg ikke tak i det, og da ble den stekt på vanlig måte. Det jeg gjorde for å passe på at den ikke ble tørr var at jeg underveis helte smeltet smør over. Steketermometeret som fulgte med spratt ut ca. 30 min før det skulle, og jeg var veldig i tvil om jeg skulle ta den ut da, men gjorde det og det var supert. Men ikke alle sier at man bør stole på disse termometerene som følger med, så  i morgen tenkte jeg å bruke et vanlig steketermometer for å få helt riktig temperatur. Men hva er egentlig riktig temperatur på stekt kalkun? Jeg har sjekket litt rundt på forskjellige nettsider og det er faktisk hele 10 grader forskjell? Hm… 62-  68 – 70  – 72 grader ? Jeg tror jeg heller mot 68 grader, også lar jeg den ligge å hvile i ca. 30 minutter etter steking ,slik at saftene får satt seg. 

Google

 Mange er redde for (også jeg) er at kalkunene skal bli tørr. Jeg fant en gang et tips om å legge smør under skinnet når man skal steke den, og i tillegg dekke kalkunen med noen baconskiver. Dette med smør under skinnet har jeg brukt å gjøre, men i morgen tenkte jeg også at jeg skulle prøve litt bacon over. Hm… blir spennende å se om det blir noe forskjell. 

På Dagbladet leste jeg at man kan klippe opp kalkuene over ryggen og brette den ut i panna som en sommerfugl …. hm… ja, ja… sikkert et godt tips og blir nok letter å steke. Mens jeg på VG fant ut at man kan tilbrede kalkunen i oppvaskmaskinen…. Hmmm…. dette er nok et tips jeg ikke vil ta i bruk… man må jo få litt sprøtt skinn.. 🙂 Mye rart man kan gjøre iallefall…

Google

Så har man dette med stuffing da… Ja – der er det bare å hive inn i kalkunen det du måtte ha i kjøleskapet. Jeg har prøvd med medisterdeig, svisker og epler, men da tok det lenger tid før kalkunen ble ferdig, og jeg syntes da at kalkunen ble litt tørr. OG, det var vanskelig å få ut den stuffingen… Det jeg har funnet ut er = det beste (syntes jeg) er å legge litt: løk, gulerøtter, epler, appelsiner og svisker inne i. Appelsin gjør at kalkuen får litt fuktighet fra innsiden og i tillegg blir det en nydelig kraft å lage saus på. 

Så var det disse nydelige bildene av kalkunen på bordet da – med pongponger på beina og greier…. Sikkert ille koselig å servere kalkunene på bordet slik – men vanskelig å skjære av da… Så her skjærer vi opp kalkunen og legger den pent på et fat.

Kalkuen skal liksom være enkel mat, og det er det jo,  men du verden så mange måter det er å tilbrede den på. En skikkelig allsidig fugl altså. 

Hvordan liker du å tilbrede kalkunen?

 

Pælær og ælv

Liten tvil om hvor faren kommer fra som prøver seg på Scrabble med ordene pælær og ælv. Ikke spiller han wordfued heller så vi har måtte lære han opp. Brettspill er iallfall ille moro – også har vi fått oss en god latter.

Emilie ble den suverene vinneren.

Koselig lørdagskveld med familien.

Og litt sunt godteri – smakte etter alt julegodt.

You are so amazing – så heldig jeg er

Bilde av kortet jeg fikk

Jeg har verdens beste venninne – hun støtter meg, oppmuntrer meg, og er alltid der for meg. Hun er riktig så amazing selv, og jeg er ille glad i henne. 

Dette vakre smykke fikk jeg etter min muntlig eksamen i pedagogikk. Jeg er super heldig  – hun er vakker både utenpå og inne i.

I en tøff eksamensperiode er det ikke mye vi treffes, men hun sender meg koselige melding og heier meg frem. Det hjelper på motivasjonen 🙂

Flott smykke – er jeg ikke heldig ?  

I morgen skal jeg hjelpe henne å lage ny blogg – så får jeg gitt litt tilbake. 

 

En trofast venn er et sterkt forsvar, og den som har funnet en slik, har funnet en skatt.

 

Det er så moro

Jeg er en sportsfreak – helt klart. 

Jeg syntes det er gøy å se på fotball,  og har vært flere ganger på Ullevåll og Fredrikstad stadion. Er “oppvokst” på Åråsen og Strømmen stadion. Har nok absolutt vært over middels interresert.  Jeg elsker også  håndball og ishockey. Emilie min datter har spilt håndball siden hun var 6 år og det har vært mange kamper på tribunene og cuper med henne. Samtidig har jeg vært på både EM og VM med dame- og herrelandslaget.

Ishokcey er actionfylt og fysisk – her skjer ting raskt. Har slitt ut noen setter på Jordal Amfi når jeg var ung, men etter jeg flyttet til Fredrikstad ble det fort : Stjernen i mitt hjerte”. Fredrik spilte hockey når han var mindre og det var moro å følge med. Nå er det fotball på han og med foreldre som ivrige tilskuere. Heia Lervik. 

Hopp på TV er helt topp, og det har jeg nok absolutt fra min far. Søndagssporten over alle hjemme hos oss var nemlig hopp. Pappa “flakset” i stolen selv og gav stilpoeng. Som vi lo når Eddie the eagle hoppet, for ikke å si når den rare svensken Bokløv begynte å hoppe i V-stil .Ja, jeg er sikker på at jeg har fått med meg det meste av hopp på TV. Og husker godt  at Olav Hansson fra Røa hoppet i hvit hoppdress – og vi trakk slutningen = hva kan man forvente av en mann som kommer fra vestkanten = en skikklig soss., hvit hoppdress a gitt.

At sport engasjerer er ingen tvil. Denne interessen for hopp har Emilie virkelig tatt over – hun er helt hekta på sporten og gleder seg stort til hoppuka på TV. Hun følger med på disse hopperene hele året og vet nesten til enhver tid hvor de befinner seg på treningsleir eller i hoppkonkurranser. Tror ikke det er så mange jenter på 18 år som er så ivrig som henne. I Holmenkollen på selveste Holmenkollsøndagen har vi vært 🙂

Alpint er også veldig artig – og Erik Håker husker jeg fra TV-ruta, som den første helten i alpint. Da jeg mange år senere møtte han i forbindelse med jobb ble jeg jo nesten starstrucked. Så ble det Kjus og Aamodt – utfor på Lillehammer OL og -30 kuldegrader. Heie skulle vi – uansett om vi frøs som bare det. Når jeg møtte Lasse Kjus noen år etter – var det ikke fritt for at jeg ble litt skjelven i knea. 

Idag benker jeg meg foran TV for å se på Tour de Ski, for det må jeg ha med meg. Langrenn er moro – i bursdagspresang i fjor fikk jeg tur av mannen min til Dusseldorf når det var WC i sprint der nede. Skikkelig artig å få med seg både julemarked og heie de norske sprinterene frem med det norske flagget i sekken. Jammen fikk jeg ikke tatt bilde med “Pølsa” Petteresen også – en artig fyr. 


Pølsa og meg i Dusseldorf – jeg var lite heldig på bildet så jeg beskjærte meg selv bort… 🙂

Heia Norge og alle våre gode langrennsløpere. Den hovne Petter Northug – som driter i janteloven – Heia Petter. Og ikke minst hele norges Synnøve Solbakken: Therese Johaug. Selv har jeg stor tro på Heidi Weng – et stort smil fra Ytre Enebakk og ei jente med sprut i. Jeg skal sitte å heie de frem alle sammen.

Blir nesten sliten jeg også vettu – tøft å være sportsidiot 🙂  

Stenshjemmet- Heiden – Anderson – OL Lake Placid 1980

Glemte jo sporten: skøyter. Fra jeg var veldig liten satt jeg i en ryggsekk på Valle Hovin og heiet frem de fire S`ene. Stensen, Storholt, Sjøbrend og Stenshjemmet. Og Kay Stenshjemmet var helten, og en omgangsvenn av mamma og pappa. Patrick bagen jeg fikk av ham etter OL i Lake Placid 1980  er på loftet – den blir faktisk brukt til hockeyutstyr i dag 🙂

Senere fulgte vi både Geir Nyland, Bjørn Nyland og Geir Karlstad. For ikke å glemme Johan Olav Koss som nesten var min nabo og bare noen år eldre. Stort når han ble OL-mester, min “nabo” liksom. Husker vi feiret han på et in-stedet “Bukken” i Strømmen etter hans bragder… OL-mester på dansegulvet også 🙂 

Sport er jammen artig – heia Norge: nå får vi håpe våre langrennsløpere holder seg på beina. Jeg får holde meg fast i pleddet. 

Ha en god sporslørdag du også – får vel være ltit sporty selv etterpå og trene litt 🙂 

Gaustadtoppen = fantastisk vakkert

 Bilde: Tore Pedersen 

Har du sett noe så vakkert ?

Nydelige Gaustadtoppen i dag tidlig. Bilde er tatt av en bekjent som har leielighet på Gaustadblikk. Et flott bilde med morgensolen i bakgrunn.

Er meldt om flotte forhold der oppe og masse snø. Pudderalarm var det tidligere i uken, som du ser av bildet under.


Pudderalarm  Bilde: Tore Pedersen 

Gaustadtoppen i full sol.   Bilde: Tore Pedersen 

Sjekk ut Den lykkelige sportsmann (link)

Den lykkelige sportsmann er både gjestehus, restaurant og heidundrandes after-ski (meldes det). 

Her skulle vi ha vøri 🙂