Tapas på La Mancha

La Mancha har fått gode anmeldelser i avisen og nå var det vår tur til å prøve. Utrolig koselig spansk inspirert restaurant med et velassortet menykart. Hyggelig å høre servitørene snakke sammen på spansk, og vi fikk raskt hjelp til å finne retter – meget bra 🙂

Koselig atmosfære

Nydelig pata negra skinke

Deilige reker i hvitløk

Nam…calamares

Entrecote – litt tørr

Litt brent men OK

Fredrik og jeg koste oss med tapas på La Mancha i Fredrikstad. Stortsett god mat med noen retter bedre enn andre, men bra service og koselig atmosfære. Vi ble gode og mette – nå sitter vi foran TV og heier på flinke deltakere i Norske talenter. Koselig fredag med Fredrik 🙂

Rise and shine

Hver dag er en gave og man skal nyte den til fulle, og i dag er det fredag.

Mine planer for dagen er: først en tur på skolen, så blir det husvask, kjøre Emilie på treningsleir og siden Kællen er i Polen får jeg og Fredrik kos oss alene. Lurer på om vi skal ta oss en tur ut å spise tapas. Jeg var så heldig å få et gavekort av herlige venninner på en tapas restaruant her i Fredrikstad, og det kan være koselig å dele med Fredrik. Mor-sønn tid 🙂 

Ha en herlig fredag alle mine lesere 🙂 

London – here we come

 

I dag har jeg bestilt tur til London for hele familien. I høstferien blir det 4 dager i storbyen. Gjett om vi gleder oss. Ungdommen i huset ble vekket til nyheten i morges, og var et eneste stort smil. Fredrik på 14 år er den eneste som ikke har vært i London og det skal bli så gøy å vise ham byen + oppleve nye sider av denne herlige byen. 

Her er listen over noe ungdommen har lyst til å gjøre, mens vi voksne henger oss på:

1.Tower of London,

2. Madame Tussad

3. “We will rock you” – Queen

4.  London eye

5. Buckingham palace

5. Top shop 

6. Covent garden 

7. Neal street  med shopping og kos.

Vi må garantert innom å spise hos Carluccio`s


Herlig italiensk restaurant med et menykart som gir deg vann i munnen.


Man får også kjøpt med seg deilige italienske delikatesser og råvarer

 

Som vi gleder oss 🙂

Hotell er ikke bestilt ennå så vi får håpe det er noe ledig til en overkommelig pris 🙂

 

Frokost og scones

Deilig frokost i dag – te, scones, grapefrukt og kiwi

Min datter lagde deilige scones og jeg kosa meg til frokost i dag. Her deler jeg oppskriften med dere:

Disse sconesene er med cottage cheese og derfor magrere enn vanlige scones med smør

 •  4dl sammalt hvete, fin
 •   ca. 4dl hvetemel
 • 1 ss havregryn
 • 1 ts linfrø
 •  1 ts salt
 • 3 ts bakepulver
 • 150g cottage cheese
 •  2 dl skummet melk

 

 

 

 

 

 

 • Bland det tørre.Tilsett cottage cheese og melk. Rør deigen jevn og del den i fire deler.

  Lag flate runde kaker, 15 cm i diameter og legg dem på smurt stekeovnsplate. Skjær et kryss i hver kake med en skarp kniv før du steker dem i stekeovnen ved 250 °C i ca 10 minutter.

  Scones er herlig nystekt med f.eks. brunost (gjerne mager), magerost eller lettsyltetøy på.

   

  Velbekomme 🙂

   

 

 

Peer – du lyver !!

Dennis Storhøi som Peer Gynt og Ellen Horn som Mor Aase

Så er jeg igang med mellomfag i norsk, og de 15 siste studiepoengene. Dette semesteret på mellomfag norsk er det Ibsen-studie med en engasjert og dyktig lærer. Jeg er godt kjent med  Ibsens dramaer Peer Gynt og Villanden, og det skal nå bli spennende å sette seg nærmere inn i 10 samtidsdramaer av Ibsen


Charlotte Frogner som Den grønnkledde – dovregubbens datter. 

I fjor var jeg på Gålå å så Peer Gynt, og det var en fantastisk forestilling.  Vi hadde et nydelig vær og det var en trollsstemning i en flott natur. Dennis Storhøi var meget god i rollen som Peer, men den som faktisk overrasket meg mest var Charlotte Frogner  som spilte både Anitra, Ingrid og den grønnkledde.  Hun var bare helt rå i alle sine rolletolkninger – og langt fra den rollen jeg fra før kjente henne fra; som  psykolog i tv-serien Hvaler.  Det viser at hun har mange strenger å spille på og hun var helt fantastisk. 

Charlotte som røvede bruden Ingrid

Charlotte som beduindatteren Anitra

 Til helgen skal jeg til Oslo å  se Peer Gynt forestillingen som er satt opp i Nansenparken på Fornebu. Denne gangen blir Peer Gynt tolket i en mer urbanisert utgave. og det kan bli spennede. Her spiller også Dennis Storhøi Peer Gynt , mens Anitra, Ingrid og den grønnkledde blir spilt av Mari Maurstad. 

Jeg gleder meg til å dra sammen med en venninne og hennes mamma – vi skal kose oss. Det er meldt strålende sol og 21 grader i hovedstaden så det kan ikke bli annet en bra 🙂

Høstsuppe med grønnsaker og kjøtt

Inspirasjon til dagens middag fikk jeg på skolen der jeg er vikar. Der hadde 6.klasse lagd grønnsakssuppe og det luktet alldeles nydelig.  En god suppe passet bra i dag når vi virkelig har fått føle på høstværet, for her i Fredrikstad blåser og regner det nå. Da koser vi oss inn med god mat og tenner stearinlys.

Her er oppskriften jeg brukte, men jeg doblet den slik at jeg også har litt suppe i morgen 🙂

INGREDIENSER (4 personer):

·         1 ¼ kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg

·         1 ½ l vann

·         1 ts salt

·         1 stk purre

·         1 stk kålrot

·         3 stk gulrot

1     1 stk potet

·         100 g knollselleri (sellerirot) eller persillerot

1      1 pk fond okse (bruk gjerne buljong om du ikke har dette)

·         ½ ts pepper


SLIK GJØR DU:

1. Kok opp vann og legg kjøttstykkene i så hele som mulig. La vannet koke opp igjen og skum godt av.

2. Dryss over salt og legg i det grønne av purren. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca 1.5 time. Skum godt av fettet med en øse.

3. Grønnsakene vaskes, renses og deles i terninger.

4. Ta opp kjøttet og skjær det i terninger. (jeg lar det ligge litt så det ikke blir så varmt når jeg skal skjære det opp)

5. Ha grønnsakene i gryten med fond, okse. . La alt trekke til grønnsakene er møre ? ca 10 minutter. Smak til salt og pepper

6. Legg  kjøttet  tilbake i suppen.


For de som er ukjent med fond er det en erstatning for buljong. Forskjellen er at fond er mer konsentrert i smaken og ikke så salt som buljong. Etter jeg har begynt å bruke fond i supper og gryter har jeg helt gått bort fra å bruke buljong. Fond du chef får du i smakene: okse, høns og grønnsaker.

Her er den jeg brukte i dag: 

Fond du chef – okse

 Fredrik som er å trener i regnværet gledet seg til å komme hjem til nylagd suppe. Koselig når barna setter pris på maten man lager 🙂

VELBEKOMME

 

 

Sjells markiser – kj-lyden

Kj-lyd og sj-lyden

Jeg syntes det er så irriterende å høre sj – der det skal være kj. Grunnen til at jeg kom til å tenke på dette med disse to lydene er at det går en reklame på P4 om dagen for Kjells markiser . Til og med der klarer de å uttale kj-lyden feil (etter min mening) så nå har jeg hengt meg opp i dette. For jeg kan ikke si at jeg har hørt om en bedrift som heter Sjells markiser –  Har du?

Kjøtt skal uttales kjøtt og ikke sjøtt.  Hadde det vært slik som med målmerket skarre-r som brer seg fra Sørlandet, og som oppstod ved at en fransk konge hadde skarre-r som talefeil, hadde jeg nok sett gjennom fingrene på dette med sj-lyden. MEN: sj-lyden er ikke et målmerke som sprer seg,  fordi utviklingen av kj-lyden til sj-lyden har ikke noe med dialekter å gjøre. Det kommer mer av at vi uttaler ord med slang,og det ser ut til at dette med slang er i ferd med å få fotfeste i språket vårt -og dermed skaper endringer i uttalen. Men er slang også akseptert som språklig forandring? Eller hvordan skal barn lære seg rettskriving når de ikke kan forskjellen på lyder?

Ser man på ordet kyss, blir det altså sjyss… og skyss betyr jo noe helt annet. For eksempel: Jeg fikk sjyss av henne.. Hmmm- hva betyr så dette da? Er det bare min generasjon som pirker på dette, eller er sj-lyden i ferd med å innta språket vårt som noe permanent? Ikke vet jeg – annet enn at her hjemme kommer jeg til å fortsette å være streng på dette. Jeg retter alltid på barna når de sier sjøtt ikke kjøtt, eller sjino og ikke kino. Skal de på sjino spør jeg alltid: Hvor skulle du sa du?  Da drar barna på smilbåndet og sier : kino. 

 

Noen vil sikkert syntes jeg er fryktelig firkantet når det gjelder dette og ei skikkelig Tante Sofie, men dette er nå min mening. Hva er din?

 

“Alv” – et nydelig servise

Jeg har lenge ønsket å begynne å spare på serviset Alv fra Wiik og Walsøe men har ikke kommet igang. I helgen var jeg så heldig å få en nydelig lyslykt av en venninne – og den er nydelig. 

Her er flere bilder av dette nydelige serviset som er designet av to flinke jenter fra Fredrikstad: Linda Svedal Walsøe og Randi Wiik. 

Fakta om Alv: Porselenet kjennetegnes ved sin hvithet, vakre glansfulle glasur, gjennomskinnelighet og rene klang. Feltspat egner seg godt til hverdagsbruk. Det kan fint brukes i mikrobølgeovn. Det kan også settes i stekeovnen, men man bør da være oppmerksom på at store temperatursvingninger kan forårsake termosjokk, slik at gjenstanden knuser.

Disse delene får man i Alv:

 

Flere deler til Alv kommer til å stå høyt på min ønskeliste fremover 🙂 

 

 

Smiler etter en herlig venninnehelg


I helgen har jeg hatt besøk av noen herlige venninner. Vi har hatt det så moro, og det kjenns virkelig i form av støle magemuskler. En av mine venninner har en “skattekiste” med utkledningsutstyr, og ei heller på dette venninnetreffet kom vi utenom  å teste det.  At de turde å gå ombord i en seilbåt med “dette” som skipper sier vel bare om hvor modige de er 🙂

(for de som lurer har jeg redningsvest under jakka )


Klar for ombordstigning. 

En herlig dag på sjøen venter oss 

Sol på dekk 

Lise “matros” koser seg.  Selv kalte hun seg skipper på grunn av lua 🙂

Vi var ute å så på Hollenderseilasen som blant annet min mann var med på. Et flott skue på fjorden når alle båtene har spinnakeren oppe.


Her har vi båten mannen min var ombord på – de var  glade for at vi heiet de frem


Her er båten Venninna som vant sin klasse. 

Mat må vi ha – her er deilig kreolsk pasta fra Brødrene Skogen

 

 Er så takknemlig for at jeg har så mange herlige venner og sier som Edvard Grieg:

 Da vi var unge, så vi på venner som noe selvsagt. Da vi ble eldre, vet vi hva det betyr å ha dem 

En flott helg er over, og i morgen venter skolen – ha en flott uke alle sammen.