Kanelknuter – fantastisk gode med et lurt hevetriks

Hvetebakst er noe av det beste jeg vet, og her er min beste oppskrift på kanelknuter. Er kanskje en klisje å kalle de fantastisk gode, men disse blir så utrolige flotte og luftige. Noe av det aller viktigste for å få de slik er eltingen. Jeg bruker Kenwood kjøkkenmaskin og lar de elte i 15-17 minutter. Det er her ofte noen tar en snarvei og tror deigen er ferdig før. Hvetebakst tar litt tid, så ikke spar inn noen minutter på eltingen. 

Du trenger:

900 g hvetemel

120 gram sukker

1 pk fersk gjær, rød (eller en pose rød tørrgjær)

4 klyper salt

5 ts kardemomme

4 dl Helmelk

150 gram Melange

2 egg

1 egg til pensling

Melis 

Fyll til kanelknutene:

100 gram smeltet smør

125 gram brunt sukker

2,5 ss kanel

Smelt smør og tilsett brunt sukker, kanel og salt. Rør til alt blander seg og sett til side så det tykner litt.

Fremgangsmåte:

Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i bollen til kjøkkenmaskinen.

Pisk sammen melk og egg. Smelt smøret i en liten kjele. Når smøret er smeltet tilsetter du melk/eggeblandingen. Varm opp til den er fingervarm. Hell væsken sammen med de tørre ingrediensene, og elt med eltekrok i 15-17 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen.

Hevetriks for luftig deig uten dampovn: sett stekovnen på 35 grader, dekk bollen med plastfilm, og sett på en rist helt i bunnen av ovnen. Sett en tresleiv eller lignende i ovnsdøren slik at det blir en liten glippe. Når får deigen jevn varme rundt hele bollen og resultatet er en smidig, luftig og flott deig. Dette er et triks jeg lærte av en baker, og som jeg alltid bruker sammen med mine elever på mat og helse. Bare pass på så ikke plasten er i nærheten av taket i ovnen 🙂 Heves ca. 1 time. 

Jeg har dampovn og hever på damp i ca. 45 minutter uten plastfolie. 

Deigen er ferdig den har doblet seg. Ta deigen ut på en kjøkkenbenk med et lett strø av hvetemel. Kna deigen noen ganger. Kjevle  ut deigen til et rektangel og smør på kanelfyllet. Brett deigen i to og del opp i 1 cm remser.  Tvinn remsene og lag en knute, så legges de på stekeplaten. 

La de etterheve under plast i 30-40 minutter, eller i dampovn ca. 30 minutter.

Når kanelknutene er ferdig hevet, pensler du dem med litt sammenpisket egg.

Stek på 180 grader i ca. 13-15 minutter. Jeg bruker varmluft med damp, og resultatet er fantastisk.

Ta gjerne på litt melisglasur.

Sååå gode og luftige – velbekomme!

 

 

 

Siste innlegg