Kalkun og tilberedning

Google

Så var det på tide å tenke nyttårsmat. Her er kalkunen tatt opp og ligger til  tining. I morgen må jeg på jakt etter en giga stekepose. Forrige gang jeg lagde kalkun fikk jeg ikke tak i det, og da ble den stekt på vanlig måte. Det jeg gjorde for å passe på at den ikke ble tørr var at jeg underveis helte smeltet smør over. Steketermometeret som fulgte med spratt ut ca. 30 min før det skulle, og jeg var veldig i tvil om jeg skulle ta den ut da, men gjorde det og det var supert. Men ikke alle sier at man bør stole på disse termometerene som følger med, så  i morgen tenkte jeg å bruke et vanlig steketermometer for å få helt riktig temperatur. Men hva er egentlig riktig temperatur på stekt kalkun? Jeg har sjekket litt rundt på forskjellige nettsider og det er faktisk hele 10 grader forskjell? Hm… 62-  68 – 70  – 72 grader ? Jeg tror jeg heller mot 68 grader, også lar jeg den ligge å hvile i ca. 30 minutter etter steking ,slik at saftene får satt seg. 

Google

 Mange er redde for (også jeg) er at kalkunene skal bli tørr. Jeg fant en gang et tips om å legge smør under skinnet når man skal steke den, og i tillegg dekke kalkunen med noen baconskiver. Dette med smør under skinnet har jeg brukt å gjøre, men i morgen tenkte jeg også at jeg skulle prøve litt bacon over. Hm… blir spennende å se om det blir noe forskjell. 

På Dagbladet leste jeg at man kan klippe opp kalkuene over ryggen og brette den ut i panna som en sommerfugl …. hm… ja, ja… sikkert et godt tips og blir nok letter å steke. Mens jeg på VG fant ut at man kan tilbrede kalkunen i oppvaskmaskinen…. Hmmm…. dette er nok et tips jeg ikke vil ta i bruk… man må jo få litt sprøtt skinn.. 🙂 Mye rart man kan gjøre iallefall…

Google

Så har man dette med stuffing da… Ja – der er det bare å hive inn i kalkunen det du måtte ha i kjøleskapet. Jeg har prøvd med medisterdeig, svisker og epler, men da tok det lenger tid før kalkunen ble ferdig, og jeg syntes da at kalkunen ble litt tørr. OG, det var vanskelig å få ut den stuffingen… Det jeg har funnet ut er = det beste (syntes jeg) er å legge litt: løk, gulerøtter, epler, appelsiner og svisker inne i. Appelsin gjør at kalkuen får litt fuktighet fra innsiden og i tillegg blir det en nydelig kraft å lage saus på. 

Så var det disse nydelige bildene av kalkunen på bordet da – med pongponger på beina og greier…. Sikkert ille koselig å servere kalkunene på bordet slik – men vanskelig å skjære av da… Så her skjærer vi opp kalkunen og legger den pent på et fat.

Kalkuen skal liksom være enkel mat, og det er det jo,  men du verden så mange måter det er å tilbrede den på. En skikkelig allsidig fugl altså. 

Hvordan liker du å tilbrede kalkunen?

 

2 kommentarer
  1. De siste årene har jeg kjøpt marinert kalkunbryst. Den blir aldri tørr og så er den lett å skjære opp og legge pent på fat. Jukser med stuffing og lager en slags kjøttpudding ved siden av med medisterdeig 🙂 og selvfølgelig en fantastisk fløtesaus 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg