Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Eltefritt rugbrød i brødform


Et av mine nyttårsforsett var å bli flinkere til å bake brød -  med flinkere menes oftere enn  0 ganger i året. Dette med å elte og kna har jeg hatt dårlig tålmodighet til før, og derfor hadde jeg så lyst til å prøve eltefritt brød. Det jeg opplevde er at jeg også her må være tålmodig - men bare på tid. Jeg har lett ulike steder på nettet for å finne en oppskrift med grovt mel, og hvor jeg ikke trengte å bruke jerngryte. Jeg endte opp med oppskrift fra Trines matblogg og tips fra bloggen Mat på bordet

Ingredienser:

250 gram hvetemel

200 gram siktet rug

50 gram sammalt rug

1 ts salt

1/2 ts tørrgjær

4 dl romtemperert vann

1 ss honning 

Fremgangsmåte:

  1. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.
  2. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og ?brett? deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger. Legg deigen med brettsiden ned og trykk den litt flat til en rektangulær form. Helst ikke lengre enn brødformen din

  3. Brett 1/3 av deigen inn mot midten, brett den andre tredjedelen inn mot midten og knip deigen sammen i skjøten. Brett den så over seg selv og knip den sammen igjen.  Legg deigen med søm siden ned i en brødform kledd med bakepapir. 

  4. Legg et rent håndkle over deigene og la de hvile på kjøkkenbenken i ca. 1,5 timer.

  5. Strø litt mel på toppen og gni det lett inn med fingrene. Med en skarp kniv, lag et langsgående snitt i brødet, ca. 1 cm dyp. Sett brødet i forvarmet oven (220C) og stek i 30 minutter. La brødet få en gylden farge - banker du på undersiden skal den høres hul ut 

  6.  La brødet avkjøles helt for du skjærer i det. 

 

Brødet smakte godt både til kvelds og til frokost - nam nam :)  Og jeg er igang med nyttårsforsettene. 

 

Velbekomme 

2 kommentarer

Arnfinn Løfaldli

11.03.2017 kl.10:25

Vannet skulle være romtemperert men jeg glemte det å bare tømte det i deigen med det samme. Greit nok det vel?

Anitas skriverier

12.03.2017 kl.19:40

Arnfinn Løfaldli: går nok fint :)

Skriv en ny kommentar

hits